• nl
  • en
beeldband

Blogserie Linked Data, deel 2: Wat is Wikidata?

31 juli 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De samenwerking van erfgoedinstellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft als doel om de gebruiker de beste toegang tot digitaal erfgoed te geven. Om dat te bereiken, is het nodig dat alle erfgoedinstellingen hun data als ‘Linked Data’ aanbieden. Maar wat is dat precies, en welke stappen moet je als instelling hiervoor zetten? Jesse de Vos, onderzoeker interactieve en nieuwe media bij Beeld en Geluid, legt het uit in een serie blogposts. In deel 2 beschrijft hij hoe de mediacollectie van Beeld en Geluid verrijkt wordt dankzij een koppeling met Wikidata.

“In deel 1 hebben we gezien dat het mogelijk is om door middel van Linked Data een collectie te verbinden aan andere databronnen. Vandaag zoomen we in op één mogelijke, online databron die context en extra informatie biedt bij een collectie: Wikidata.

Wat is Wikidata?

Net als Wikipedia is Wikidata een gratis, crowd-sourced, meertalige kennisdatabase.  Het platform is in 2012 in het leven geroepen. Het verschil tussen Wikidata en Wikipedia is dat Wikipedia-artikelen door mensen zijn geschreven met de bedoeling door mensen gelezen te worden. Wikidata daarentegen, is een gestructureerde database die gebruikt maakt van RDF (Resource Description Framework). RDF is een dataformat dat gebruik maakt van zogenaamde triple statements. Die triples maken het voor een computer mogelijk de data op te halen én te begrijpen.

Elke triple, zoals de naam al zegt, bestaat uit 3 onderdelen: Subject, Predicate en Object. Het subject of onderwerp is de term waarover het gaat, neem bijv. ‘André van Duin.”

Lees het hele blog op de website van Beeld en Geluid

Meer weten over Linked Data? Lees ook deel 1 van het blog en houd deze website in de gaten voor nieuwe posts.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert ook regelmatig workshops rondom deze en andere onderwerpen. Bekijk het verslag van de kennisochtend ‘Duurzaam toegankelijke collecties met Linked Open Data en PID’s’ van 28 juni.
Met vragen over Linked (Open) Data en het werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar kunt u terecht bij programmamanager Wilbert Helmus via wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 50 49 95 53.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top