• nl
  • en
beeldband

BitCurator workshop in de KB

1 juli 2014 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Ook nog floppy disks en CD’s in huis waarvan de inhoud nog niet de duurzame opslag gehaald heeft? Veel erfgoedinstellingen kampen met dit probleem, vaak ook omdat men niet weet hoe dit probleem aan te pakken. De NCDD organiseerde daarom de BitCurator workshop die werd gegeven door Porter Olsen van het Maryland Institute for Technology in the Humanities (MITH) in de VS.

Wat is BitCurator?
Het project BitCurator, een initiatief van MITH en de School of Information and Library Science aan de University of North Carolina, Chapel Hill (SILS), brengt professionals bijeen die tools, ontwikkeld voor “digital forensics” wil toepassen in de workflows van digital preservation. Op basis van die kennis is een set software gecreëerd, BitCurator genoemd, waarmee informatie op fysieke dragers kan worden veilig gesteld door het maken van een “disk image”.

foto 3

Twaalf deelnemers brachten hun laptop mee waarop de BitCurator software geïnstalleerd was en hadden in hun rugzak vele varianten van digitale dragers om de software uit te proberen. Porter toonde een doosje uit zijn rugzak: een “hardware write blocker” , nodig om de eerste gouden regel van digital forensics na te leven: zorg er voor dat er niet per ongeluk op het origineel geschreven wordt. (dit geldt met name voor floppy disks).

write blocker

Hardware writer blocker

Pas nadat dit is geregeld, kun je de software van BitCurator gaan gebruiken. Deze stelt je in staat om een “forensic disc image” te maken, een getrouwe kopie dus van de originele drager, waarbij alle nullen en enen die er oorspronkelijk op staan meegenomen worden. Je kunt ook een “logische kopie” maken, waarbij bijvoorbeeld systeemfiles en files die ooit gedelete zijn niet meegaan. De “forensic disc image” neemt deze verwijderde files en systeemfiles wel mee.

Porter Olsen

Porter Olsen

Naast de kopie van de file, geeft BitCurator ook metadata mee in de vorm van PREMIS event metadata in een afzonderlijke xml-file. Verschillende tools kunnen je vervolgens helpen de informatie op de disk image te analyseren. BulkExtractor maakt het bijvoorbeeld mogelijk de pdf-files eruit te halen, of te zoeken op een bepaald patroon (zoals een telefoonnummer of burger service nummer). Een andere tool FSLint maakt het mogelijk dubbele files te identificeren.

Binnen het BitCurator project wordt ook gewerkt aan het integreren van deze tools in de workflow, want hoewel het maken van een disc image nog een handmatige handeling vereist (iemand moet het schijfje in een station stoppen), kunnen de overige handelingen geautomatiseerd worden, zodat alle voorbereidingen klaar zijn vóór opname in het digitale archief.

foto 1

Veel van de tools die BitCurator aanbiedt komen oorspronkelijk uit de omgeving van digital forensics, en zullen niet voor elke erfgoedinstelling van toepassing zijn. Maar voor collecties die privacy gevoelige informatie bevatten, is het belangrijk te weten dat je de inhoud van je “disc image” nauwkeurig kunt analyseren. Denk bijvoorbeeld aan een auteur die zijn archief aanbiedt, maar zich daarbij niet realiseert dat met behulp van bovenstaande tools ook de indertijd weggegooide files weer van de disc gelezen kunnen worden. Is dit wel een gewenste situatie en zou dit vanuit ethisch oogpunt wel mogen? Het zal voor instellingen die deze technieken gaan toepassen van groot belang zijn tegelijkertijd ook beleid (policies) te ontwikkelen. Policies die beschrijven hoe de instelling de gegeven technische mogelijkheden toepast in relatie tot het collectiebeleid en privacybeleid, zodat donateurs weten waar ze aan toe zijn. Want dat iets technisch kan, wil niet altijd zeggen dat je het ook moet doen!

Tekst Barbara Sierman, foto’s Marcel Ras

Gecategoriseerd in :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top