• nl

Oproep #coronacollectie

Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept alle erfgoedinstellingen op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland.

Waarom collectioneren?

Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. De eerste zorg is uiteraard de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar ook wordt er geschiedenis geschreven.

De meeste Nederlanders zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van scholen, winkels, horeca, instellingen, het massaal thuiswerken en lesgeven aan huis, maar ook de sociale cohesie. Meer dan voorheen communiceren mensen en organisaties via uiteenlopende digitale kanalen. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Help mee het digitale verhaal te bewaren

Bijna alle communicatie tijdens het coronavirus in Nederland gaat via digitale media, zoals websites, Facebookpagina’s, tweets, chats, online dagboeken, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s. Deze bronnen lijken voor de meeste mensen het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn uitermate kwetsbaar en zullen straks, als de crisis over is, als eerste weer verdwenen zijn als we niets doen. Door ze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken kunnen we de herinneringen levend houden.

Op dit moment werken verschillende erfgoedinstellingen in Nederland al aan het verzamelen en bewaren van bronnen met betrekking tot het coronavirus, maar er kan nog meer gedaan worden. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren. Ze kunnen een bijdrage leveren aan het opbouwen van een ‘coronacollectie’.

> Kijk wat je kunt doen en hoe je dit aanpakt

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwsbericht 19 maart –  Digitale coronacollectie in Nederland van start
Nieuwsbericht 31 maart – Vervolg op digitale coronacollectie Nederland
Translate »
Top